تفلیس+باتومی
تفلیس+باتومی

درباره تفلیس+باتومی

باتومی

باتومی یا باطوم شهری بندری بر کرانهٔ دریای سیاه و در کشور گرجستان است.

 

تاریخچه

این شهر در محل بندرگاه قدیمی رومی باتوس، که احداث آن را به آدریانوس نسبت می‌دهند، بنا شد.

بعدها یوستی نیانوس از پادشاهان روم شرقی آنجا را تصرف کرد و پس از بنای دژ پترا در شمال آن، باتوس اهمیت خود را از دست داد.

در ۶۴۳م حبیب بن مسلمه، سردار مسلمان، گرجستان و از جمله باتومی را به صلح گشود و این شهر به دست مسلمانان .

در اواخر سده ۱۰م، باتومی جزو حکومت متحد گرجستان شمرده می‌شد و پس از تجزیه امپراتوری گرجستان، امیران متاوارهای گوری در آنجا مستقر شدند.

در سده ۱۵م، شهر و ناحیه باتومی مدتی در دست سلاطین عثمانی بود و از ۱۶۲۷م جزو متصرفات عثمانی شد و ظاهراً از همین دوره، اسلام در آنجا رواج یافت.

در مارس ۱۹۲۱م، بر اثر معاهده‌ای بین دولت ترکیه و شوروی، قسمتی از گرجستان به نام قارص و اردهان به ترک‌ها واگذار شد و باتومی همچنان در گرجستان باقی‌ماند و در ۱۶ ژوئن همان سال، مرکز جمهوری سوسیالیستی آجارستان شد.

آب و هوا

آب و هوای باتومی به شدت تحت تأثیر جریانهای هوایی دریای سیاه است، در نتیجه بارش عمده باران در اکثر فصول سال امری عادی است. این بارش عمده باتومی را به مرطوب‌ترین شهر گرجستان تبدیل کرده‌است. متوسط دمای هوا در باتومی ۱۴ درجه سانتیگراد است. سردترین ماه سال در باتومی ژانویه با دمای متوسط ۷ درجه سانتیگراد و اوت گرمترین ماه با دمای متوسط ۲۲ درجه سانتیگراد است.

جاذبه های گردشگری

این شهر با توجه وسعت کمی که دارد اما یکی از مهمترین مقاصد گردشگری در این کشور محسوب می شود. جاذبه های طبیعی و گردشگری زیادی در این شهر گرجی وجود دارد، که هر کدام به تنهایی می توانند تجربه های متفاوتی را برایتان به ارمغان بیاورند.

باغ گیاه شناسی

یکی از برترین جاذبه های گردشگری در باتومی باغ گیاه شناسی است. این باغ دارای تمامی توصیفاتی است که افراد از بهشت در ذهن دارند. این باغ دارای مساحتی بیش از ۱۱۰ هکتار است و گونه های گیاهی که در این باغ وجود دارند تعدادشان به بیش از ۲۰۰۰ عدد می رسد. از بین این ۲۰۰۰ گونه تنها ۱۰۴ تا در قفقاز یافت می شوند و بقیه ارمغانی از گوشه و کنار جهان به این منطقه اند. تصویری رویایی از گونه هایی مانند ساکورا ژاپنی، نخل های جزایر قناری، بامبو، درختان نخل، ماگنولیا و سرو را در این پارک نظاره گر باشید.

تله کابین آرگو

تله کابین آرگو در بندر باتومی قرار دارد و یکی از محبوب جاذبه هایی است که در شهر ساحلی باتومی وجود دارد. این تله کابین در ارتفاعی حدود ۲۵۰ متری از سطح زمین قرار گرفته است و در ارتفاعات بالا لحظات خوشی را برای شما به ارمغان می آورد. با استفاده از آن می توانید از فوق العاده ترین منظره های دیدنی که در این شهر وجود دارد، دیدن فرمایید. هنگامی که می خواهید از تله کابین آرگو استفاده کنید حتما دوربینتان برای ثبت زیباترین تصاویر از طبیعت و جاذبه هایی که قرار در طول سفر هوایی خود بر فراز شهر باتومی مشاهده کنید بپردازید.

دلفیناریوم باتومی

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری در باتومی که بسیار برای گردشگران جالب است دلفیناریوم است. این پارک دلفین چندین دلفین به همراه مربیان خود حدود ۳۰ اجرا مختلف را انجام می دهند. هنگامی که به این مجموعه می روید لحظات آرامش بخش و دلنشینی را تجربه خواهید. برنامه های این مجموعه برای گروه های سنی مختلف و به سه زبان گرجی، انگلیسی و روسی برگزار می شود. آکواریوم و دلفیناریوم باتومی یکی از پر طرفدارترین جاذبه های باتومی گرجستان  در بین گردشگران  تور باتومی گرجستان هستند.

دریاچه نوریگلی

دریاچه نوریگلی یکی دیگر از جاذبه های گردشگری در باتومی است که در محدوده شهری و به فاصله ی ۱۳۰ متری از دریای سیاه واقع شده است. این دریاچه در حدود ۵٫۵ هکتار وسعت دارد که در وسط پارک ۱۳ هکتاری منطقه نیز قرار گرفته است. عمق این دریاچه حدو ۸ الی ۹ متر است و توسط آب های زیرزمینی تشکیل شده است. در اطراف این دریاچه چند مجموعه قایق رانی، پارک کودک، باغ وحش کوچک، نیمکت برای استراحت، دوچرخه سواری و… برای استراحت و لذت بردن بیشتر از این دریاچه فراهم شده است.

میدان اروپا

یکی از میدان های قدیمی شهر باتومی که همیشه مقصد اولیه گردشگران سفر به باتومی است، میدان اروپا می باشد. این میدان یکی بخش تاریخی شهر را در خود نگهداشته است. نام این میدان از آنجایی که گرجی های به طور رسمی جزوی از اتحادیه اروپا شدند نام آن را به میدان اروپا نیز تغییر دادند. در وسط میدان، مجسمه ای از مدئا به چشم می خورد که ساخت آن در سال ۲۰۰۷ تکمیل شد و به گونه ای نماد روابط تاریخی گرجستان با اروپا محسوب می شود.

جالب است بدانید که میدان اروپا یکی از اصلی ترین میزبان های کنسرت و اجراهای مشهور موسیقی در باتومی است و البته هر ساله جشن سال نوی شهر در آن برگزار می شود.

موزه هنرهای زیبای آجارا

موزه ی دیگری که در لیست جاذبه های گردشگری در باتومی قرار دارد، موزه هنرهای زیبای آجارا است. در این موزه آثار برجسته ای از نقاشی های روسی و اروپایی که در سده ی نوزده تا بیست میلادی کشیده شده است نیز قابل مشاهده است. ساختمان این موزه کوچک و دارای دو طبقه است.

آبشار ماخونتستی

یکی دیگر جاذبه های گردشگری در باتومی که بسیار جذاب و دیدنی است آبشار ماخونتستی است که در نزدیکی بند باتومی قرار دارد. این آبشار دلربا تقریبا ۵۰ متر ارتفاع دارد و طبیعت آن بسیار سرسبز و زیبا است. برای رسیدن به این آبشار باید نزدیک به ۳۰ تا ۵۴ کیلومتر، از بندر باتومی طی کنید

 

تفلیس

پایتخت و بزرگترین شهر گرجستان است.

این شهر در دو طرف رود متکواری قرار داشته و جمعیتی حدود ۱٫۵ میلیون در آن زندگی می‌کنند. تفلیس در قرن پنجم میلادی و توسط واختانگ یکم پادشاه گرجستان باستان یا همان ایبریا بنیان‌گذاری شده و به سبب چشمه‌های آب گرم آن، «تْبیلیسی» (مشتق از واژهٔ «تْبیلی» به معنای گرم؛ منسوب به چشمه‌های آب گرم تفلیس) نام گرفته‌است.

تفلیس در جنوب شرق اروپا قرار گرفته‌است، موقعیت مکانی تفلیس یعنی قرارگیری در مسیر شرق و غرب، این شهر را نقطهٔ اتصال امپراتوریی‌های رقیب گوناگون قرار می‌داده‌است و امروزه موقعیت آن را به عنوان یک مسیر مهم برای انرژی جهان و پروژه‌های بازرگانی تضمین می‌کند.

تاریخ پرفراز و نشیب تفلیس را می‌توان از معماری آن درک کرد که ترکیبی از معماری قرون وسطی، معماری نئوکلاسیک و معماری استالینیست است.

تفلیس در طول تاریخ سکونتگاه مردم مختلفی با نژاد، فرهنگ و مذاهب مختلف بوده‌است ولی امروزه از نظر مذهبی در شمار شهرهای مسیحی ارتدوکس شرقی به حساب می‌آید.

تاریخچه

تفلیس تاکنون پایتخت موارد زیر بوده‌است:

پادشاهی ایبریا

پادشاهی متحد گرجستان ۱۰۰۸ تا ۱۴۶۶

پادشاهی کارتْلی ۱۴۶۶ تا ۱۷۶۲

پادشاهی کارتلی-کاختی ۱۷۶۲ تا ۱۸۰۱

ایالت قفقاز امپراتوری روسیه ۱۸۰۱ تا ۱۹۱۷ (امپراتوری روسیه)

جمهوری فدرال دموکراتیک قفقاز جنوبی ۱۹۱۸ (امپراتوری روسیه)

جمهوری دموکراتیک گرجستان ۱۹۱۸ تا ۱۹۲۱ (مستقل)

جمهوری سوسیالیستی گرجستان شوروی ۱۹۲۱ تا ۱۹۹۱ (اتحاد جماهیر شوروی)

جمهوری سوسیالیستی ماورای قفقاز شوروی ۱۹۲۲ تا ۱۹۳۶ (اتحاد جماهیر شوروی)

گرجستان ۱۹۹۱ به بعد (مستقل)

آب و هوا

آب و هوای تفلیس اقلیم نیمه‌گرمسیری مرطوب (سامانه طبقه‌بندی اقلیمی کوپن) با تأثیرات غالبِ اقلیم قاره‌ای مرطوب است. تفلیس دارای زمستان‌های نسبتاً سرد و تابستان‌های گرم است. میانگین دمای سالیانه در این شهر، ۱۳٫۳ درجه سانتی گراد است. ژانویه با میانگین دمای ۲٫۳ درجه سانت گراد سردترین ماه سال و ژوئیه با میانگین دمای ۲۴٫۹ درجه سانتی گراد گرم‌ترین ماه سال است.

جاذبه های گردشگری

از جاذبه های گردشگری این شهر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کارتلیس ددا

کارتلیس ددا به معنای مادرِ کارتلی (گرجستان)، یک مجسمه بر فراز بلندی‌های اطراف شهر تفلیس پایتخت گرجستان، و بر روی "تپه‌های سولولاکی" بنا شده و تقریباً از تمام نقاط شهر قابل رویت است. امروز "مادر گرجستان" به نمادی برای تفلیس تبدیل شده‌است.

ساخت این مجسمه در سال ۱۹۵۸ و به مناسبت هزار و پانصد سالگی شهر تفلیس، توسط یک مجسمه‌ساز گرجی به نام الگوجا آماشوکلی انجام شده‌است.

این مجسمه ۲۰ متری از آلومینیوم و به شمایل بانویی گرجی با لباس محلی ساخته شده که در دست راست وی شمشیری به معنای سلحشوری و تهدید دشمنان و در دست چپ، جامی از شراب، به نشانه مهمان نوازی و استقبال از دوستان قرار دارد.

مجسمه جرجیس در میدان آزادی

میدان آزادی تفلیس، میدانی در شهر تفلیس است که مجسمه‌ای از جرجیس در آن قرار دارد. و به میدان لیبرتی نیز شهرت دارد. این میدان در بخش تاریخی و قدیمی شهر در نزدیکی موزه ملی گرجستان قرار گرفته است.

جرجیس از پیامبران بنی اسراییل بود، که پس از عیسی می‌زیسته‌است. ابن بابویه و قطب راوندی از ابن‌عباس روایت کرده‌اند، که حق تعالی، جرجیس را پیامبر گردانید و او را به سوی پادشاهی که در شام بود (به نام داذانه) فرستاد. او در واقع همان جورج قدیس، از شهدای مسیحی است. در جهان مسیحی افسانه‌هایی چون کشتن اژدها به او نسبت داده شده‌است. همچنین او را حامی بعضی شهرها و کشورهای مسیحی دانسته‌اند. مطابق روایتی متعلق به قرن ششم میلادی، اصل وی از لُد در فلسطین بود است.

کلیسای جامع تثلیث تفلیس

کلیسای جامع تثلیث تفلیس معروف به سامِبا (به معنای تثلیث) کلیسای اصلی ارتدکس گرجی است که در شهر تفلیس، پایتخت گرجستان قرار دارد.

این کلیسا به مناسبت دوهزارمین سال میلاد مسیح و هزار و پانصدمین سال به رسمیت شناختن ارتدکس گرجی بنا شد. در ابتدا برای ساخت این کلیسا فراخوان داده شد و صد طرح برای ساخت آن دریافت شد. اما هیچ‌کدام از طرح‌ها تأیید نشد، سپس در نهایت طرح آرچیل میندیاشویلی مورد قبول واقع شد.

ساختمان آن بین سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۴ میلادی تکمیل شده‌است و با ظرفیت 15.000 تَن و ارتفاع ۹۷ متر، عنوان‌های بزرگترین کلیسای ارتدکس در جهان و سومین کلیسای ارتدکس مرتفع در جهان را به خود اختصاص داده‌است. معماری این کلیسا آمیزه‌ای از سبک‌های سنتی معماری مذهبی گرجی در مراحل مختلفی از تاریخ است و همچنین، عناصری از معماری بیزانس را نیز در خود جای داده‌است.

رود کر

کُر (به پارسی: «رود کورش»)، نام رودی است که از شرق ترکیه سرچشمه می‌گیرد و از کشورهای گرجستان و جمهوری آذربایجان از میان رشته کوه‌های قفقاز عبور کرده و پس از آنکه رود ارس به آن می‌پیوندد، سرانجام در منطقه تالش گشتاسبی به دریای خزر می‌ریزد.

این رود از دامنه‌های شمالی آب‌پخشان کوه‌های چالدران و از ارتفاعات حدوداً ۲۷۴۱ متری آن سرچشمه می‌گیرد که در گذشته، این رود تا شهر تفلیس قابل کشتیرانی بود، ولی اکنون به سبب احداث سدها و نیروگاه‌های گوناگون در مسیر آن، دیگر قابل کشتیرانی نیست.